A Chroma 17010 1 mS tranziens mintavételt biztosít a pontos EV akkumulátor teszteléséhez

A fejlett akkumulátor kezelő rendszerek (BMS) valós idejű vezérlési stratégiákkal biztosíthatják, hogy az EV akkumulátorok normálisan és biztonságos tartományban működjenek.

Gyakran a BMS rendelkezik beépített egyenértékű áramköri modellel (ECM, az 1. ábrán látható), amely precíz matematikai modellel pontosan kiszámítja az akkumulátor töltöttségi állapotát (SOC), egészségi állapotát (SOH) és működési állapotát (SOF). 

▲1. ábra – Akkumulátor cella helyettesítő kép ECM
Voc: nyitott áramkör feszültsége; Ro: ohmos ellenállás; Rc1 / Rc2: polarizációs ellenállás; C1 / C2: polarizációs kapacitás; IL: kimeneti áram; VL: kapocsfeszültség

Az 1. ábrán látható ohmos ellenállás (RO) fontos mutató, amelyet az akkumulátor kimeneti teljesítményének értékelésére használnak. Ennek a paraméternek a pontos megszerzéséhez tranziens feszültség- és áramváltozásokat kell rögzíteni akár 1 mS mintavételi sebességgel a töltés vagy a lemerülés pillanatában. Csak ezután képes hatékonyan elkülöníteni az ohmos ellenállást a polarizációs ellenállástól (RP) és a polarizációs kapacitástól (CP). Ez azt is mutatja, hogy az ECM ohmos ellenállásának megfelelő azonosításához az a kulcs, hogy a töltő / kisütő berendezés képes-e tranziens feszültségváltozásokat rögzíteni.

Az akkumulátor cellájának tényleges állapotát megbízhatóan megjelenítő ECM-nek nagy pontosságú töltő és kisütő berendezéseket kell használnia a feszültség, az áram és a hőmérséklet mérésére a modell pontos paramétereinek azonosítása érdekében. Az azonosítás általában megköveteli a 2. ábrán bemutatott hibrid impulzus teljesítmény-jellemzési (HPPC) teszt hullámformát a feszültség- és áramjellemzők megszerzéséhez, majd az ohmos ellenállás, a polarizációs ellenállás és a polarizációs kapacitás levezetéséhez.

▲ 2. ábra - HPPC tesztfolyamat

A Chroma 17010 töltési és kisülési tesztmegoldások 1 mS átmeneti mintavételt érnek el, amely pontosan rögzítheti a tranziens változásokat az elektromos teszt során, amint azt a 3. ábra piros karikái mutatják. A Chroma Battery LEx tesztszoftver egyszerű lépésszerkesztésével kombinálva a felhasználók közvetlenül beírhatják az SOC-t, mint tesztpontot, és gyorsan kialakíthatnak egy teljes HPPC vizsgálati tervet.  Ezután a rendszer automatikusan kiszámítja az RO-t és az RP-t a beépített változódefiníciós funkció és a szoftver aritmetikai képlete segítségével. Az eredmények közvetlenül megjelennek a vizsgálati jelentésben az ilyen átfogó tesztek kényelmes alkalmazásához.

A precíziós tesztberendezések terén jóval több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező Chroma az automatizált tesztrendszerek vezetője. Az áramellátással és az elektromossággal kapcsolatos tesztalkalmazások széles skáláján dolgozó szakember folyamatosan követi az új energiák fejlődő trendjeinek hullámát. Ennek érdekében a Chroma aktívan részt vesz elektromos járművekben, energiatároló rendszerekben és más iparágakban, hogy teljes körű tesztmegoldást biztosítson.

▲ 3. ábra - 1 ms tranziens mintavételi pont a HPPC tesztben

Battery Cell Charge/Discharge Test System
Model 17010

Magyarországi disztributor:

KORA  BT      1145 Bp. Törökőr u. 31.    info@kora.hu   www.kora.hu   Tel: +361 223 1045