A nem észlelt részleges kisülés hibákat okoz a relé vezérlő áramköreiben

Tapasztalt-e már rendellenes magatartást vagy meghibásodást a nagyfeszültségű (HV) termékekben ismeretlen okokból?

Ez a HV termék tesztelésével kapcsolatos esettanulmány szemlélteti a HV termékeknél túlságosan gyakori részleges kisülés (PD) problémát és annak észlelését.

1.ábra   Kiégési példa                 2.ábra   HV relé digitális vezérlő áramköre

A fenti ábrák azt az esetet mutatják be, amikor a HV kimeneti relé vezérlő áramköre kiégett. Általános relé meghibásodás esetén az érintkezési problémák viszonylag jól ismertek, de a vezérlő IC hibák vagy a digitális interferencia kevésbé ismertek. Ebben a példában, miután kizártuk a vezérlő áramkör esetleges rossz tervezését és a chip rendellenes működését, a relé ellenállási feszültségét és szigetelési ellenállását is a normál tartományon belüli értéknek ítélték meg. Látszólag nem voltak rendellenességek! Az áramkör szerkezetének elemzése azonban gyanús rendellenes HV kisülésre mutatott a relé érintkezőjétől a vezérlőtekercsig.

Általában a HV reléipar csak a specifikációknak megfelelően végez ellenállási feszültség-teszteket, részleges kisülés (PD) vagy átfutási vizsgálatok nélkül. Vegyünk példaként egy tényleges kereskedelmi HV relét, amely 14kVdc jelzett ellenállási feszültség specifikációval rendelkezik (ami 10kVac csúcsértéket jelent). A tesztelés után kiderült, hogy az általános termékek részleges kisütésének kezdeti pontja csak körülbelül 5 kVac volt. Egyes piacokon a HV relék tesztjei és elemzése szerint a részleges kisütési kezdőfeszültség (PDIV) csak az ellenállóképességnek a fele, ami úgy tűnik, hogy az ilyen típusú HV relék általános minőségi kérdése.

A legtöbb HV relé általában nem rendelkezik PDIV specifikációkkal. Ha valóban névleges nagyfeszültségben használják, a legtöbb relé folyamatos részleges kisütést eredményez. Ebben az esetben a készülék üzemi feszültségét max. 5kVac és az érintés és a tekercs közötti ellenállási feszültség relé specifikációja 14kVdc volt, ami nem utal problémára az elégtelen margókkal. 

A problémát kiváltó relé elemzése azonban azt állapította meg, hogy 5kVac feszültség mellett több száz pC rendellenes részleges kibocsátása volt, jóval nagyobb, mint a normál termékekben mért érték.

3. ábra  Általános HV relé PD térfogata vs üzemi feszültség görbe

Az ilyen típusú HV reed-relékben abnormális PD-t okozó tényezők általában az üvegcső felületén található légréseket vagy olajnyomokat, a szigetelésben lévő légréseket vagy a vezető szennyeződéseket keverik össze. Az ilyen deformitások „részleges” ellenállási problémákat okoznak, megnehezíti az általános DC-ellenállási feszültség- és szigetelési ellenállási vizsgálatokkal történő felismerést. Sokkal megbízhatóbb tesztelési stratégia az AC nagy érzékenységű PD detektor használata kóros PD nélküli termékek teszteléséhez a megadott feszültségen belül.

4. ábra - A reed-relé alapvető szerkezete

A Chroma 19501 sorozat beépített AC Hipot tesztelési (10kVac) és PD detektálási (1pC ~ 2000pC) funkciókat kínál, ez adja a legjobb megoldást a kóros PD észleléshez nagyfeszültségű termékekben. Ezenkívül ennek a HV relének a rendellenességi helyzetét sikeresen tesztelheti a Chroma 11802-8kV HF HV Tester (10 kHz ~ 200 kHz) a még gyorsabb degradáció detektálás érdekében.

Szeretne többet megtudni a Chroma 19501 részleges kisülési tesztelő és az A118017 HF HV tesztelő Chroma 11802 funkcióiról? Kérjük, látogasson el a Chroma webhelyére, és küldjön egy kérdést. Örömmel állunk rendelkezésére!

Magyarországi disztributor:

KORA  BT      1145 Bp. Törökőr u. 31.    info@kora.hu   www.kora.hu   Tel: +361 223 1045